2011. február 11., péntek

Bővebben az agilityről !




Akadályok
Az FCI által jóváhagyott akadályok:- ugró akadályok : - zsák - viadukt vagy fal - asztal - palló - kukac - hinta - palánk - szlalom - távolugró - karika  Ugró akadályok: a) egyszeres Magasság: L: 55 - 65 cm. - M: 35 - 45 cm. - S: 25 - 35 cm.: Minimális szélessége: 1,2 m Az ugró akadály részei lehetnek verő lécek (fém és műanyag nem ajánlatos), panelek, kapuk, sövények, stb.. A verőléc vagy rúd mindenképpen könnyen leverhető legyen. Egyetlen verőléctartó (kivehető vagy fix) része sem állhat ki az akadály belső függőleges síkjából, vagy az oldal szárnyból. 


Asztal:
 0,9 x 0,9 m minimum – 1,2 x 1,2 m maximum Magasság: L: 60 cm. - M és S: 35 cm. Az asztalnak stabilnak kell lennie, és a teteje legyen csúszás mentes. Az asztal tetejébe elektromos időmérő építhető (amely 5 mp után hang jelzést ad) és amely a szélső 10 cm széles sávot szabadon hagyja. 


Palló:
 Magassága: minimum 1,2 m, maximum 1,35 cm. Az elemeinek hossza minimum 3,6 m, maximum 4,2 m, és a szélessége 30 cm Mindkét végén szabályos távolságokban elhelyezett kapaszkodó lécekkel (kb. 25 cm-ként) a csúszás megakadályozására, és a fel- lemászás megkönnyítésére. A kapaszkodó léc nem lehet 10 cm-nél közelebb a kontaktzóna határától. Ezek a kapaszkodó lécek 20 mm szélesek és 5 -10 mm magasak, és nem lehetnek éles szélűek. A fel/le oldal kezdetétől 90 cm-nek eltérő színűnek kell lennie (az elemek oldalán is) amely meghatározza a kontaktzónát. 


Hinta:
Hossza minimum 3,65 m, maximum 4,25 m, és a szélessége 30 cm. A magassága az elem közepén a földtől mérve egy hatoda a hosszának. Például: L=3,64, H=60cm, ha L=4,25 akkor H=70 cm.A kontaktzóna hasonló, mint a pallónál.Az akadálynak stabilnak és csúszás mentesnek kell lennie. Azonban kapaszkodó léc nem engedélyezett. A hintát jól ki kell egyensúlyozni, (nem szabad sem túl gyorsan, sem túl lassan átbillennie), hogy lehetővé tegye egy kis kutya számára is, hogy probléma nélkül át tudja billenteni.Ellenőrzés:A hintának 2-3 mp belül át kell billennie, ha egy 1 kilós súlyt helyezünk a hinta vége és tengelye közötti távolság közepére.Ha ez nem így történik, akkor a hintát ki kell egyensúlyozni. 

Palánk:
A palánk két elemből áll.A szélessége minimum 90 cm, amely a talpáig 1,15 m-re szélesedik.A csúcsának magassága 1,7 m (csúcs szöge 101,5˚) minden kutya számára. Az oldalak hossza 2,7 – 2,8 m. Az akadály mindkét elemén szabályos távolságokban (kb. 25 cm-ként) elhelyezett kapaszkodó lécek biztosítják a csúszás mentességet és segítik a kutyát a mászásban.A kapaszkodó lécek nem lehetnek 10 cm-nél közelebb a kontaktzóna széléhez, Ezek a kapaszkodó lécek 20 mm szélesek és 5 -10 mm magasak, és nem lehetnek éles szélűek.Mindkét elem alsó kezdetétől 1,06 m-nek eltérő színűnek kell lennie (az elemek oldalán is) amely meghatározza a kontaktzónát.A palánk csúcsa nem jelenthet semmi veszélyt a kutya számára, és ha szükséges, akkor le kell takarni. 


Szlalom:
A rudak száma 8, 10 vagy 12. Rudak: A rudak stabilak és az átmérőjük 3 – 5 cm. A magasságuk 1,2 m, és 60 cm-re vannak egymástól.


Kukac:
Átmérője 60 cm – hossza 3 – 6 m. Hajlékony, hogy egy vagy több fordulót lehessen kialakítani belőle. 


Zsák:
90 cm hosszúságú merev bejáratának kell lennie. A bejárat magassága 60 cm, szélessége 60 – 65 cm. A kijárata rugalmas anyagból készül, hossza 2,5 – 3,5 m, az átmérője 60- 65 cm. Ha lehetséges a zsák kijáratát rögzíteni kell, a rögzítés távolsága nem lehet több 50 cm-nél, hogy minden méretű kutya számára lehetővé tegye a könnyű áthaladást. 


Karika:
 A karika belső átmérője 45 cm – 60 cm. Karika közepének távolsága földtől L: 80 – M és S 55 cm. A karika magassága szabályozható (lánccal, vagy kötéllel), merev vagy szilárd rögzítés nem engedélyezett. A karika alsó fele a kutyák biztonságának érdekében zárt. A karika talpa megközelítőileg 1, 5-szerese a karika felső síkjának a földtől mért távolságának - a maxi osztályban. Könnyű anyagból nem lehet, az akadálynak erősnek és stabilnak kell lennie. 


Távolugró:
2 – 5 elem alkot egy távolugrót. Az ugrás távolsága: L : 1,20 - 1,50 m. (4-5 elemből) M: 70 - 90 cm. (3-4 elemből) S : 40 - 50 cm. (2 elemből) A távolugró szélessége 1,2 m. Az elemek emelkedő magasságúak. A legalacsonyabb magasságú elem kezdő magassága 15 cm. A legmagasabb elem magassága 28 cm. Az elemek szélessége 15 cm, magasságuk emelkedő. A sarok jelző rudak minimum magassága 1,2 m, és mind a négy sarokra kerül egy (nem lehet az elemekhez rögzíteni). Ezeknek a határoló rudaknak a tetejét, ha szükséges biztonságossá kell tenni a kutyák és a versenyzők számára egyaránt. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése